Ce este si ce face un shadow?

Pentru orice copil intrarea la grădiniță sau la școală reprezintă o provocare. El iese din mediul său obișnuit și trebuie să se integreze într-un mediu nou, cu alte cerințe. Copilul va interacționa cu persoane necunoscute: educatoare/învățătoare, colegi și va trebui să se adapteze rapid. Provocarea este cu atât mai mare pentru un copil cu TSA, care pleacă din start cu dezavantajul unor dificultăți de socializare.

child-2619902_640

Ce este un shadow?

Shadow (umbra) îl însoțește pe copil la grădiniță, școală și are rolul de a-l supraveghea și de a-l ajuta să se adapteze noului mediu și cerințelor acestuia. În acest rol se poate afla unul dintre părinți sau o persoană cu sau fără studii de psihologie sau psihopedagocie specială.

Ce face shadow-ul?

Principalul rol al unui shadow este facilitarea integrării copilului în colectivitate. Practic, atunci când este nevoie, shadow-ul va “traduce” cerințele astfel încât copilul să le poată înțelege, îl va sprijini în interacțiunea cu ceilalți copii și cu adulții.

Rolul său nu se limitează doar la asta. El va trebui să observe cu atenție comportamentele copilului și să depisteze “zonele” în care mai trebuie lucrat în cadrul terapiei. De asemenea, va trebui să intervină în mod diplomatic atunci când cadrele didactice sunt puse în fața unui comportament inadecvat, pe care nu știu să-l gestioneze.

Ce nu face shadow-ul?

Însoțitorul unui copil cu TSA nu face lecții și nu intervine în activitățile propuse de educatoare. El nu trebuie să intervină, dacă nu este cazul sau copilul nu are nevoie de ajutor.

Vrei să știi mai multe?

Dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă să fii un bun shadow, prietenii noștri de la Asociația Uite cum cresc au la Brasov, pe 25 noiembrie, un curs dedicat celor care vor să însoțească copii cu TSA la grădiniță sau la școală. Grăbește-te, mai sunt doar câteva locuri!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s